|
joi, 30 iunie 2016
Ovidiu Densusianu: Cantecul Pribeagului
Anghel Dumbraveanu: Niciodata uitarea
|
Lucian Blaga: Intoarcere
Radu Stanca: O sa ramai in mine
|
CAII LIBERI Autor versuri: Dan Veron
|
duminică, 19 iunie 2016
Luciana Stoicescu-Vaughan: Numai duminica
|
Ileana Malancioiu: Vis
|
B. Fundoianu: Ruga simpla
|
Miron Radu Paraschivescu: Amar
|
B. Fundoianu: Femeie luminoasa
|
Zaharia Stancu: Cantecul lebedei
|
Radu Gyr: Scrisori nescrise
|
Elena Farago: Trecea un om pe drum...

Trecea un om pe drum aseară,
Trecea cântând încet pe drum,
Ştiu eu? Poate cânta să-i pară
Drumul mai scurt, – ori poate cum
Era aşa frumos aseară,
Poate cânta ca să nu-l doară
Că-i singur numai el pe drum?
Trecea, şi eu eram la poartă
Şi şi-a văzut de drumul lui,
Dar ce mi-o fi venit deodată
De am oftat, n-oi şti să spui.
Şi nu-mi venea să plec din poartă,
Şi parc-un dor de viaţa toată
M-a prins privind pe urma lui...
Aşa ne-o fi la fiecare,
Că stăm în poartă, şi nu ştim
Pe călător măcar de-l doare
Ceva şi de ne pomenim
Oftând, pesemne fiecare
Ne-om fi simţind departe tare
De-un drum pe care-am vrea să fim.
sâmbătă, 18 iunie 2016
Vreau sa te vad...Grigore Vieru:
|
Tremurand de frumusete
joi, 16 iunie 2016
Traditii, datini, obiceiuri si superstitii de Rusalii
Sarbatoarea de Rusalii se celebreaza in aceeasi zi cu aceea a Cincizecimii, respectiv Pogorarea
Sfantului Duh. Rusaliile reprezinta o sarbatoare populara. Nu are o data exacta, fiind tinuta la 50 de zile dupa Sfintele Pasti. Iata cateva traditii, datini, obiceiuri si superstitii de Rusalii.

Crestinii sarbatoresc Rusaliile timp de 3 zile in zona Moldovei si a Transilvaniei, 7 zile in zona Munteniei si a Olteniei, iar in zona Banatului timp de 8 zile. Denumirea de Rusalii vine din latinescul „rosalia” care inseamna sarbatoarea trandafirilor.
Cei atrasi de spiritele rele se pot vindeca prin puterea magica a calusarilor, singurii capabili sa lupte impotriva maleficului. Dansul calusarilor/jocul calusarilor are scopul de a apara oamenii, vitele si recoltele de influentele negative. Se spune ca Ielele ii pedepsesc pe oamenii rai, pe cei care nu le respecta zilele, etc. Dansul Calusarilor este cunoscut ca fiind remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit Dansul Ielelor ce i-a luat mintile, acesta fiind singurul leac.
In traditie populara se spune ca cei care nu tin sarbatoarea de Rusalii vor fi pedepsiti de Iele. Acestea le vor lua mintile sau ii vor schilodi.
O superstitie spune ca daca in noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau daca te vei duce la fantana, vei cadea sub puterea Ielelor, deci este indicat sa eviti sa faci aceste lucruri.
Exista traditia ca in ziua de Rusalii sa duci la biserica pentru sfintire crengi de tei si nuc. Acestea simbolizeaza limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, care s-a pogorat peste Sfintii Apostoli si ne vor proteja de cele rele. Se spune ca acestea ar capata puteri miraculoase pentru vindecarea celor care sufera de surzenie. Cu ramurile sfintite se va impodobi casa si icoanele, avand puterea de a along spiritele rele. In unele zone, pe langa tei si nuc, credinciosii mai folosesc leustean, usturoi si pelin.
Ramurile de tei, folosite la Rusalii, sunt pastrate peste vara pentru a putea fi folosite in practicile de alungare a furtunilor si a grindinii.
In aceasta zi, oamenii impodobesc locuintele, portile si anexele gospodaresti cu ramuri de tei, plop, stejar. De asemenea, se ung usile si ferestrele cu usturoi si leustean ca aparare de duhuri, se dau de pomana pentru morti placinte, pasat de porumb, lapte, ceapa, usturoi verde, cirese apa, in vase noi, impodobite cu flori. De asemenea, oamenii obisnuiesc sa poarte in san sau in buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luati din Rusalii” sau pociti de catre Ielele neiertatoare. Spiritele rele se alunga prin ritualuri galagioase si pocnituri cu ramuri de tei.
Batranele culeg acum plantele cu puteri tamaduitoare, caci se crede ca numai pana la Sanziene au puteri vindecatoare. De la Rusalii timp de 9 saptamani nu se vor mai culege ierburi de leac.
In ziua de Rusalii se impletesc coronite din spice de grau si flori de camp pentru a fi purtate de tineri la celebrarea casatoriilor.
O traditie la sate, pastrata in Ardeal, mai este si “udatul nevestelor“. Conform traditiei se spune ca numai femeile care vor fi udate vor fi sanatoase tot anul si vor fi mai frumoase.
O alta superstitie spune ca cei care sunt prinsi in noaptea de Rusalii pe drum trebuie sa poarte la brau usturoi, frunze de tei sau nuc, fire de busuioc, pentru indepartarea puterii misterioase a Ielelor.
A doua zi de Rusalii exista traditia ca preotii si satenii sa iasa pe camp pentru a sfinti apa si a stropi campul, crezandu-se ca, astfel, nu va mai bate grindina.
In gospodarii se prepara unsori cu care se vor unge ungerele vacilor pentru a spori laptele.
vineri, 10 iunie 2016
"Anotimpurile,,de Ceaikovski
vineri, 3 iunie 2016
ŞANSE...poezie de Lucia Barbu
|
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Definiția prieteniei -
"Dacă într-o zi îți vine să plângi, caută-mă… Nu promit să te fac să râzi, dar pot să plâng cu tine. Dacă într-o zi îți vine să fugi, c...

-
Ninge, ninge ninge ninge viscoleste si zapada mereu creste vantul bate lasa bata mergem cu toti la olalta hainel...
-
Un secret mi-a spus bunica: „Crizantema, tufănica, Flori de toamnă se numesc, Că atunci ele-nfloresc.” Dar vă spun acum ...
-
Satul meu Mi-e dor de satu-n care m-am născut. Îl port ,mereu, la mine-n gând. Uliţa copilăriei,îndepărtată, În satu-n care...