Frumusetile Romaniei
Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc”
Manastirea Putna, asezata la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, este prima si cea mai importanta ctitorie a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, si strajuieste, de peste cinci veacuri, tinutul legendar al Bucovinei.
Mănăstirea Putna a fost ridicată pe locul unei vechi sihăstrii din secolele XIII- XVIV.
Legenda spune că alegerea locului bisericii a fost făcută trăgând cu arcul dintr-un vârf de deal ce se găsește lângă mănăstire. Unde a ajuns săgeata acolo s-a ridicat și clădirea.
Prima mănăstire fortificată de Ștefan cel Mare a fost cea de la Putna. Din fortificația de la acea vreme (1481) se pătrează doar Turnul Tezaurului.
Biserica Putna a fost reconstruită ulterior în 8 ani de către Vasile Lupu, Gheorghe Ștefan și Istrate Dabija.
De-a lungul timpului Mănăstirea Putna a mai suferit încă două restaurări ulterioare reconstrucției.
Biserica adăpostește mormântul domnitorului Ștefan cel Mare. Alături de el mai sunt înhumați la Putna – Maria (soția lui Ștefan cel Mare), Maria (fiica lui Ștefan cel Mare), fiul său Bogdan (domn între anii 1504-1517), nepotul său Ștefăniță (domn între anii 1517-1527).
Ansamblul mănăstiresc de la Putna păstrează specifilul mănăstirilor din Moldova care se găsesc în circuitul turistic.
37Aurelia Tarniceriu, Aurelia Diaconescu şi alţi 35
2 comentarii
8 distribuiri
Distribuie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu