Valsul frumuseţii
“Hai să valsăm, iubite, în ritmul fericirii!
Ajunge cât am plâns de dorul împlinirii!...
Da, viaţa e frumoasă şi sufletul curat
Hai să valsăm, iubite, că nu e un păcat!...
Pe sunetele nopţii, în parcul adormit,
Ne-om prinde-ntr-o iubire, ruptă din infinit...
Viorile celeste or luneca arcuşul,
Pe strune aşternând, când obosim, culcuşul...
Hai să trăim, iubire, în amintirea vieţii
Şi să plutim ca-n vis, în valsul frumuseţii!...
De lună mângâiaţi cu dor şi nenuntiţi,
Rămâne-vom amanţi şi-n zori de veci, iubiti!
Privighetori geloase vor plânge-n glas de foc
Iubirile apuse, ce n-au avut noroc,
Şi dorurile stinse în şoapte nerostite
Vor fi-ngropate-n Ceruri...
Hai să valsăm, iubite!...”____Georgeta Radu
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
IOHANN STRAUSS___REGELE VALSULUI
“Johann Strauss a fost un compozitor austriac, fiul lui Johann Strauß (tatăl), s-a născut la Viena, în 1825, fiind fiul cel mare al compozitorului cu același nume, o personalitate cunoscută în lumea vieneză și tată a șase copii. Tatăl lui s-a opus ca fiul să urmeze, ca şi el, o carieră muzicală, chiar dacă i-a oferit posibilitatea de a urma cursuri de pian, dar care voia să-l facă funcționar la bancă, unde banii se câștigau și atunci mai ușor, decât din muzică.Aşadar, tânărul Johann a trebuit să studieze pentru a deveni funcţionar de bancă. După divorţul părinţilor săi, îşiconstituie, împotriva voinţei acestora, propria lui orchestră de muzică de divertisment la cazinoul Dommayer, devenind astfel concurentul propriului său tată, care a şi încercat să-l şi obstrucţioneze, de altfel.
In biografia marelui compozitor, se spune ca mama sa, Anne Marie Streim, cântăreață și ea, simțind că se irosește un har cu care se născuse copilul, încerca să-i creeze oarecare condiții de studiu, dar de aici a pornit un conflict peste care ea, ca femeie, nu putea trece în acel sfârșit de secol al XIX-lea, când, în orice colectivitate, ultimul cuvânt îl avea bărbatul.
Întâmplarea a făcut însa, ca lucrurile să ia o altă turnură, când soția și-a prins soțul într-o relație extraconjugală cu actrița Emilia Trambusch, mamă a opt copii. În semn de răzbunare, soția nu s-a mai supus voinței soțului și i-a angajat băiatului un profesor de pian și unul de vioară,
Ca replică, soțul a plecat de acasă, direct în brațele prolificei sale amante. Educația muzicală a lui Johann Strauss-fiul s-a desfășurat prin grija unor profesori inimoși care simțiseră că în mâna lor se află un geniu, precum și a mamei frustate de fuga soțului, dar consolată cu talentul copiilor – pentru că încă doi din frații lui Johann s-au dovedit a fi și ei dotați de catre Dumnezeu.
După un număr de ani, succesele fiului au determinat angajarea acestuia la curtea imperială din Viena, moment în care, pe neașteptate, și-a reîntâlnit acolo tatăl fugar.
Împăcarea este relativă, întrucât fiul își depășise cu mult părintele în artă, iar acest fapt provocă o anumită rivalitate între cei doi.
Totuși rivalitatea nu-l împiedică pe tânărul Johann să compună în continuare, devenind vedeta balurilor de la curtea imperială. Mai mult decât atât, numele său ajunge și la alte curți, urmare turneele făcute prin Paris, Berlin, Londra, Sankt Petersburg, SUA.
Compozitorul a vizitat de asemenea Transilvania și Țara Românească. După 1860, la sfatul francezului Jaques Offenbach, încearcă un domeniu nou: opereta.
În 1883 apare “O Noapte la Veneția”, iar în 1885 “Baronul Țiganilor”, jucată la noi, cu titlul “Voievodul Țiganilor”.
Episodul merită amintit pentru apectul său nostim. În acea vreme, Austro-Ungaria avea la București o reprezentanță diplomatică, al cărei șef purta tocmai pretențiosul titlu de baron. Deși în țara lui denumirea operetei nu prezenta niciun inconvenient, diplomatul s-a văzut deranjat când a văzut pe afișele unei trupe bucureștene scris cu litere de-o șchiopă “Baronul Țiganilor”. A crezut că este o aluzie.
Protestul său n-a avut succes în cercurile culturale, și a ajuns la Palat. Regelui Carol, problema i s-a părut minoră, dar a acceptat obiecția conciliant, urmând ca “baron” să se traducă prin “conte”. Dar, cuvântul “conte” deranja alte somități acreditate la București, și atunci, tot regele a hotărât să-i dea un rang nobiliar intern, ca să nu supere niciun musafir. Așa s-a ajuns la “Voievodul Țiganilor” și tot așa a rămas până azi.
Fulminanta evoluție a lui Johann Strauss-fiul n-a umbrit însă, în niciun fel evoluția tatălui, fapt pentru care, până la urmă, între cei doi a intervenit împăcarea, numele lor constituind astăzi un brand al Vienei, acel simbol, sub egida căruia capitala Austriei a polarizat atenția lumii spre valorile sale artistice, mai ales prin transmisiile făcute în fiecare zi de 1 Ianuarie, prin toate televiziunile lumii: Concertul vienez de Anul nou.
Era necesar, cel puțin pentru ca să se păstreze mereu vii acordurile de vis care însuflețeau, cândva, saloanele vieneze: Valsul Imperial, Dunărea Albastră, Povești din Pădurea Vieneză, Sânge Vienez și multe, foarte multe altele.
În zilele de astăzi, este o mândrie a Austriei că are ocazia să le transmit, și o mândrie a noastră, cei din întreaga lume, că avem ocazia să le ascultăm.”__Sursa: cultural.bzi
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Minunat! Cum este posibil sa existe oameni carora nu le place valsul, care nu sunt indragostiti de pasii ametitori ai acestui dans?
Cred ca printre domniile voastre se gasesc si melomani, iubitori de muzica clasica, a carei frumusete, de multe ori, nu este inteleasa si simtita pana in strafundul inimii! De asemenea, sunt convinsa ca numarul iubitorilor dansului este destul de mare, astfel incat postarea din aceasta seara sa le aduca multa bucurie in suflet!
Valsul, dansul in care inimile dansatorilor plutesc ducand partenerii intr-o lume a lor, speciala si plina de frumusete si gingasie! O adevarata splendoare!
Dragii mei, in aceasta seara, Johann Strauss, numit si "Regele Valsului", unul dintre marii compozitori ai lumii, vine cu cateva dintre creatiile sale nemuritoare! Sper sa va fac o mica bucurie!
Buna seara, dragi prieteni, o seara speciala pentru fiecare dintre voi! Vals pentru toti prietenii mei!
Good evening, dear friends, a special evening for each of you! Waltz for all my friends!
https://www.youtube.com/watch?v=inb3E9au7Q4
sâmbătă, 22 decembrie 2018
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Definiția prieteniei -
"Dacă într-o zi îți vine să plângi, caută-mă… Nu promit să te fac să râzi, dar pot să plâng cu tine. Dacă într-o zi îți vine să fugi, c...
-
Ninge, ninge ninge ninge viscoleste si zapada mereu creste vantul bate lasa bata mergem cu toti la olalta hainel...
-
Un secret mi-a spus bunica: „Crizantema, tufănica, Flori de toamnă se numesc, Că atunci ele-nfloresc.” Dar vă spun acum ...
-
Satul meu Mi-e dor de satu-n care m-am născut. Îl port ,mereu, la mine-n gând. Uliţa copilăriei,îndepărtată, În satu-n care...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu