Celebrată la 1 Iunie în România şi în aproximativ 50 de ţări, şi la diferite alte date în peste 100 de state, Ziua internaţională a ocrotirii copilului este azi ocazie de sărbătoare în diferite arii sociale, pornind de la mediul online, unde Google a creat un doodle special, până în viaţa reală, acolo unde micuţii au parte de diferite activităţi vesele şi antrenante, pe măsura spiritului lor viu şi energic.
Totul a început în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor, de la Geneva, unde a fost propusă ţinerea acestei zile. Decizia a fost luată însă în noiembrie 1949, la Moscova, de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor. La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia ce proclama ziua mondială a copilului, recomandând ca începând din 1956 toate ţările să instituie, la data pe care o considerau de cuviinţă, o astfel de sărbătoare dedicată fraternităţii, bunăstării şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, activităţilor de promovare a idealurilor şi obiectivelor Cartei. În acest sens s-a promovat ideea întăririi şi lărgirii eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume, pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie specială celor care reprezintă generaţia de mâine.
Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.
În România, Camera Deputaţilor a adoptat, în octombrie 2016, legea prin care Ziua Copilului devine zi liberă nelucrătoare pentru români, iar la 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii prin care este modificat Codul muncii. Astfel, 1 Iunie 2017 a fost pentru prima dată zi nelucrătoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu