Rusaliile, cunoscute și drept Pogorârea Sfântului Duh, reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.
În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului, numită și „Sărbătoarea săptămânilor” Șavuot. Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt.
Și Rusaliile creștine au legătură cu Legământul, fiind o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului și iubirii, prin coborârea Sfântului Duh. Rusaliile reprezintă și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos.
Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte, cu darurile sale. Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt și o sărbătoare de mulțumire pentru harul Mirului.
La sate se păstrează tradiţia că în această zi să se ducă la biserica pentru sfinţire crengi de tei şi nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli. Aceste crenguţe se agaţă apoi la strașina caselor sau la icoane. Se spune că acestea te vor apară de cele rele şi în plus, se mai spune că acestea ar capătă puteri miraculoase pentru vindecarea celor care suferă de surzenie.
Tot la sate există obiceiul ca oamenii să poarte în ziua de Rusalii pelin la brâu pentru a fi feriți de mânia ielelor. Se mai spune că nu este bine să se iasă la câmp, pentru că cei care fac acest lucru vor fi pedepsiți de Rusalii cu boală numită amorţeală, dambla, luat de vânt sau ologeală. De asemenea, în această zi, a Cinzecimii nu este bine să se urce în arbori sau în locuri înalte și nici să se călătorească departe de casă.
Femeile trebuie să știe că, de Rusalii și două săptămâni după această sărbătoare este interzis să se culeagă plante de leac. În egală măsură se mai spune că în această zi nu este bine ca oamenii să se certe, fiindcă vor fi luați de iele și că, este bine să se poarte trei fire de usturoi la sân sau la brâu.
Ziua de Rusalii este o zi a dansului, iar cei care nu o prețuiesc și muncesc vor fi aspru pedepsiți de iele.
|
|
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu