Doar câteva zile ne mai despart de sărbătoarea, atât de aşteptată, a Sfântului Nicolae, însă noi nu mai putem de nerăbdare! Echipa Bravonet.ro s-a apucat din timp să îşi lustruiască ghetuţele, ca nu cumva să îl dezamăgească pe unul dintre cei mai îndrăgiţi moşnegi din lume.
Câţi dintre voi nu aşteptaţi cu emoţie dimineaţa de 6 decembrie să vedeţi ce găsiţi în ghete?
Dacă am fost cuminţi Moş Nicolae ne răsplăteşte cu daruri multe, iar dacă am fost neascultători şi răi drept recompensă vom primi doar o nuieluşă.
În tradiţia românească se spune că nuieluşa care se pune în ghete trebuie să fie de măr. Dacă, pusă în apă, aceasta înfloreşte până la Crăciun, legenda spune că Sfântul Nicolae a mijlocit iertarea celui atins de nuieluşă. De asemenea, cel care se va lovi cu nuieluşa peste picioare va fi ferit de dureri şi va fi voinic, energic şi sănătos în anul ce va veni.
În spatele aurei mitologice însă, Sfântul Nicolae a trăit cu adevărat iar legendele despre el nu sunt doar simple poveşti.
Se ştie că Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu, în apropiere de Bethleem, şi a trăit în secolul 4. A fost cardinal de Myra (oraş bizantin aflat acum pe teritoriul Turciei) şi recunoscut ca sfânt la începutul anilor 500, cunoscut pentru credinţa, dragostea pentru copii şi acţiunile sale umanitare.
Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea părinţilor a moştenit întreaga avere, pe care s-a hotărât să o folosească în scopuri umanitare şi să-i ajute pe cei nevoiaşi. Se spune că Sfântul Nicolae a săvârşit nu mai puţin de 21 de miracole.
Legenda lui Moş Nicolae
De mic copil, Nicolae era foarte credincios, blând şi ascultator faţă de părinţii săi. Îi plăcea să-şi ştie totdeauna trupul îngrijit şi sufletul curat şi cu multă dragoste îi ajuta pe cei săraci, făcându-le daruri folositoare.
De-a lungul secolelor, povestea Sfântului Nicolae a cunoscut numeroase versiuni amuzante şi uneori năstruşnice. Una dintre cele mai cunoscute legende însă este a celor trei surori, fetele unui nobil sărac, care, din cauza situaţiei financiare precare nu se puteau mărita.
Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Sfântul Nicolae a lăsat noaptea, la uşa casei lor, un săculeţ cu aur. Povestea s-a repetat şi în cazul cele de-a doua fete, dar când a venit vremea mezinei, Moşul a fost surprins de tatăl fetelor.
Ca să nu mai fie văzut, se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şosetă pusă la uscat.
Cei trei săculeţi de aur făcuţi cadou fetelor au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur.
Tradiţiile si obiceiurile de Sfantul Nicolae diferă de la o ţară la alta
În mod tradiţional, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii, dar şi adulţii îşi pun ghetuţele lustruite la uşă pentru ca Moşul să le umple cu daruri.
Înainte, copiii din mănăstiri agăţau şosetele la uşă cu scrisori pentru Sfântul Nicolae în care se lăudau cât de cuminţi au fost.
La sate ziua de 6 decembrie este considerată data începerii iernii şi se spune că în această zi va ninge, căci Moş Nicolae îşi scutură barba lungă şi albă.
În vestul ţării, sărbătorile de Crăciun încep de la Sf. Nicolae, când fetele se adună în grup, încă din seara de 5 decembrie şi frământă plăcintele care vor fi unse cu ou, pentru a doua zi. Doar la 9 fix seară, niciun minut mai devreme sau mai târziu, năvălesc flăcăii şi se încinge petrecerea.
În Olanda, Moşu’ călătoreşte pe un vapor care soseşte în ziua de 6 decembrie. El are o carte mare care îi spune ce copii au fost cuminţi. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar cei obraznici sunt luaţi de asistentul său, Black Peter.
În Danemarca, Moş Nicolae vine adus de reni cu un sac în spinare, însoţit de elfi cărora copiii le oferă lapte şi budincă de orez.
În Italia, Moş Nicolae apare sub forma unei zâne îmbracată în negru care oferă dulciuri şi jucării copiilor, însă abia pe 6 ianuarie.
În Germania, Mosu’ este văzut ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Iar, ăe lângă ghetuţe, copiii pregătesc si o scrisoare în care îşi aştern toate dorinţele, dar şi câţiva morcovi pentru caii moşului.
În Franţa, cei mici lasă pentru Moşul Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui morcovi şi puţin zahăr. În ziua de 6 decembrie, copiii primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite.
scris de Julie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu