Cișmigiu – Istoria celui mai vechi parc din București
Toamna in Cismigiu ...voce Nicolae Nitescu
Situata in centrul Orasului Bucuresti, cea mai veche gradina din oras, Parcul Cismigiu, se intinde pe suprafata de 17 hectare. Parcul a fost inscris pe lista monumentelor istorice din Bucuresti si a fost organizat in stilul parcurilor engleze, avand mai multe intrari, doua dintre acestea sunt situate inspre Bulevardul Regina Elisabeta, doua spre Schitu Magureanu si o intrare din Strada Stirbei Voda.
Lacul de aici este inconjurat de papuris si trestii si a fost mentionat documentar inca din vremea lui Matei Basarab, atunci purtand numele de “Balta lui Dura negutatorul” si avand o suprafata mai mare ca in prezent.
Istoria Parcului Cismigiu a inceput in anul 1779, an in care Alexandru Ipsilanti, domnitorul Tarii Romanesti a cerut construirea a doua cismele in oras. Prima a fost ridicata in locul in care se afla astazi prima intrare in parc, cea dinspre Strada Stirbei Voda. Balta formata aici a fost clasificata drept focar de infectie, in anul 1830 ajungand se fie secata la comanda generalului Pavel Kiseleff.
Dupa ce balta a fost secata, s-a hotarat transformarea terenului rezultat intr-o gradina publica, insa, acest lucru s-a petrecut abea in anul 1847, an in care domnea Gheorghe Bibescu. Special pentru realizarea acestei gradini a fost convocat gradinarul peisagist Wilhelm Mayer, alaturi de gradinarul Franz Harer. Cei doi au avut misiunea de a transforma zona considerata insalubra intr-o gradina cu un aspect total diferit, care sa nu aminteasca in niciun fel de balta care fusese comandata in urma cu ani in urma pe aceasta suprafata.In anul 1848, dupa ce domnitorul Gheorghe Bibescu a abdicat si la putere a venit Barbu Stirbei, acesta din urma a hotarat formarea unui helesteu si a unui canal in legatura directa cu Dambovita. Aceasta decizie a reprezentat cea mai importanta hotarare de pana atunci in legatura cu ceea ce astazi este Parcul Cismigiu. Astfel, in acea perioada, a inceput imprejmuirea cu uluci, montarea bancilor ce nu prezentau rezematoare, realizate din lemn de stejar.
Inaugurarea gradinii a avut loc in anul in care s-au terminat lucrarile de infrumusetare, anul 1854. Parcul a trecut prin perioade nefericite, cum ar fi anul 1856, cand, o parte din lac a secat din cauza pantofarilor din zona care obisnuiau sa arunce in lac resturi de materiale.
Incepand cu 1857, parcul era deja privit ca un loc pentru relaxare, fiind accesat din ce in ce mai des de catre curiosi, iubitori de natura si de aventuri caracterizate prin eleganta.
In anul 1883, in sezonul rece, in urma inghetarii lacului s-au organizat aici concursuri pe gheata. Devenind din ce in ce mai apreciata, Gradina Cismigiu a fost extinsa cu 15000 de metri patrati, in urma cumpararii terenului ce apartinea fostei gradini a familiei Cretulescu.
In ultimii ani, fost organizat un spatiu unde au fost aduse lebede si pelicani, iar in partea dinspre Schitu Magureanu a fost organizata o rotonda unde au fost montate busturi ale scriitorilor Ion Luca Caragiale, Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, George Cosbuc, Stefan Octavian Iosif, Ion Creanga, Alexandru Vlahuta, Duiliu Zamfirescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Nicolae Balcescu si Vasile Alecsandri. Alte monumente prezente aici sunt bustul Maica Smara, Gheorghe Panu, Izvorul Sissi Stefanidi, dar si monumentul realizat din marmura care este dedicat soldatilor francezi din primul razboi mondial.
Alaturi de Parcul Carol, Parcul Herastrau si Parcul Tineretului, Parcul Cismigiu este unul din cele mai cunoscute locuri ideale pentru relaxarea in natura din Bucuresti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu