Florin Piersic este unul dintre "monstrii sacri" ai cinematografiei romanesti. S-a nascut la Cluj pe data de 27 ianuarie, fiind un varsator veritabil adica norocos, ingenios, idealist si foarte atragator. Pentru femei, asa cum recunoaste si el, a fost "actorul care intotdeauna a reprezentat un justitiar, pistolar, macho" fiind un sex simbol barbatesc. Pentru regizori era "actorul care putea sa joace orice".
In 1941, familia Piersic s-a stabilit la Cernauti, in timpul Romaniei Mari, tatal fiind numit acolo medic veterinar-sef al orasului.
La inceputul carierei sale era considerat un "june prim" sau un "Fat-Frumos" al cinematografiei autohtone si a jucat in foarte multe filme romanesti. Varful carierei sale este filmul "De-as fi Harap Alb" din anul 1965, insa rolul prin care s-a evidentiat a fost Margelatul, acest personaj fiind poate cel mai indragit personaj din cinematografia romaneasca.
A absolvit Liceul de baieti Nr. 3 din Cluj, iar apoi Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (IATC, astazi UNATC). I-a avut colegi de generatie pe Leopoldina Balanuta, Geta Angheluta, Ioana Bulca, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Brasoveanu, Gheorghe Popovici Poenaru, Liviu Craciun, Radu Voicescu, Anatolie Spanu si altii. A debutat la Teatrul National din Bucuresti cu rolul Richard din "Discipolul..." si cu Alexei din "Tragedia optimista".
S-a casatorit in anii 60' cu actrita Teatrului Mic, Tatiana Iekel, nascuta in 1932, cu care l-a avut pe primul lor copil, actorul Florin Piersic Jr.. Dupa divortul de prima sotie, Piersic s-a casatorit cu actrita Anna Szeles, nascuta in 1942 la Oradea, cu care l-a avut pe cel de-al doilea fiu, pe Daniel. In 1985 Anna Szeles a cerut si a obtinut divortul, apoi s-a mutat impreuna cu fiul in Ungaria.
Florin Piersic s-a recasatorit in 1993 cu Anna Torok, o clujeanca cu care avea o relatie de sapte ani.
In luna decembrie 2006, Florin Piersic si-a lansat la Cluj-Napoca DVD-ul "Omul cu 100 de chipuri", cu inregistrari si un interviu realizat de TVR Media.
Din 2008 este cetatean de onoare al municipiului Oradea.
A jucat in foarte multe filme pana in anul 1987, dupa care, din cauza decaderii artei cinematografice din Romania, a mai aparut doar in trei productii: Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunarea (2003), Fix Alert (2005), Eminescu versus Eminem (2005).
Debutul sau in cinematografie s-a produs cu filmul Ciulinii Baraganului din 1957, unde a jucat rolul lui Tanase. Imediat in anul urmator joaca in O Poveste ca-n basme (1959), apoi Aproape de soare (1960), S-a furat o bomba (1961), Pasi spre luna (1963), si-a incercat talentul in ceea ce priveste filmele istorice in Neamul Soimarestilor din 1965 regizat de Mircea Dragan si urmeaza si filmul care il urca printre marii actori romani De-as fi Harap Alb (1965) regizat de marele regizor Gopo.
Aflat la varsta de 70 de ani, marele actor si-a inceput cariera intr-un domeniu aflat la inceput de drum in Romania, si anume telenovela. Aparitia initial in doua dintre episoadele telenovelei “Lacrimi de iubire” a crescut ratingul acesteia si astfel regizorul s-a vazut nevoit sa inventeze un rol in care sa apara din nou Piersic.
In momentul de fata se considera un om implinit atat in cariera, cat si in familie, avand si un fiu care l-a mostenit in ceea ce priveste cariera.
Florin Piersic este un om sensibil, cu amintirea locurilor de altadata mereu vii in mintea sa, cu dragoste pentru tot ce inseamna frumos si bine. Artistul spune că se reîntoarce cu drag în urbea în care s-a născut, în primul rând pentru oamenii locului. „Dacă ne luăm cu viaţa în altă parte, uităm să trăim”, afirmă actorul.
Actorul a spus că nu poate să uite străzile tăcute, pavate cu piatră cubică ale oraşului, unde a învăţat ce înseamnă să fii „Om” şi să ai caracter. Cel care l-a jucat pe neuitatul Mărgelatu spune că în Cluj s-a scris istorie: în 1849, Nicolae Bălcescu a venit aici pentru a găsi o cale de înţelegere „între cele două revoluţii şi pentru a-l întâlni pe Avram Iancu”. În Cluj, artistul a văzut primele spectacole şi a înţeles că, prin teatru şi film, îşi va împlini destinul.
În 2009 a primit Premiul pentru întreaga carieră în cadrul festivalului de film Transilvania.
Au contribuit la această pagină: KraZy.KiD, ankadiana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu