Sărbătoarea Sânzienelor, singura sarbătoare păgână admisă în calendarul creștin-ortodox, are loc în data de 24 iunie și marchează începerea verii. Sânzienele sunt flori mărunte de câmp, galben-aurii, grupate în buchete și cu un parfum îmbietor de fân și miere. În folclorul românesc, Sânzienele sunt făpturi fantastice, luminoase, frumoase, albe și binefăcătoare. În această zi fecioarele cutreieră câmpurile culegând florile, împletind coronițe și cântând, fiind chiar ele pentru câteva ore Sânziene.
Cantecul Sanzienelor de la Stroiesti, judetul Gorj:
Iana, Iana-Sanziana,
Sa dai ploaie fara mana;
Holda sa rodeasca,
Sa se veseleasca,
Porumbul sa creasca!
Rod cu mana pun,
Il strang de pe drum;
Tot porumbul meu
Rodi-l-ar Dumnezeu,
Fir pe fir sa ,
Fereste-l de mana
Si de uscatura
Si de udatura,
Caci si eu la toamna,
T-oi da turta calda,
Cu sita cernuta,
De jar curatitaapuce,
Drugile sa-ncurce;
Peste locul tot,
Drugile di-un cot!
Iana, Iana-Sanziana,
T-oi face pomana,
Iana-Sanziana,
Crestinii din Romania sarbatoresc in fiecare an pe 24 iunie Sanzienele. In popor, se credea ca noaptea care preceda ziua de Sanziene este una magica in care toate minunile sunt posibile. Tot in aceasta noapte atat fortele binelui cat si cele ale raului ating apogeul. Crestinii din Moldova se roaga in aceasta zi la moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, sperand ca astfel vor scapa de necazuri, suferinte dar si de boli.
Numele de Sanziene provine de la zeita romana Santa Diana, patroana vanatorilor si a padurilor. Totusi, Sanzienele sunt cunoscute si sub alte nume precum: Frumoasele, Zanele sau Dragaicele (aceasta denumire este folosita in special in sudul tarii). Semnificatia acestei sarbatori este una a iubirii si a fertilitatii.
Conform credintei populare, in noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid iar Sanzienele incep sa danseze. Aceasta sarbatoare este una a Soarelui, a dragostei dar si a poftei de viata.
|
|
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu